Komponenter i en stationär gaming dator - del 1

Att välja komponenter till en stationär gaming dator är inte helt enkelt, speciellt om du inte är insatt inom området. Utbudet är stort och nya komponenter kommer titt som tätt. Dessutom är det svårt att veta vad alla begrepp betyder och vilka modeller som är bättre än andra. Vi kommer här presentera de ingående komponenternas betydelse i en stationär gaming dator. Perfekt för dig som planerar att bygga din egen stationära gaming dator, men inte vet vilka komponenter du ska välja. Eftersom priser och utbud ständigt förändras, kommer vi inte ge några specifika råd på komponenter.

Processor

Processorns betydelse i en stationär gaming dator beror på hur processorkrävande spelet i fråga är, vilken upplösning du kör, hur höga grafikinställningar du vill använda samt hur du prioriterar hög FPS (bilder per sekund). Ju högre FPS, desto bättre flyt kommer du att få. För dig som önskar så hög FPS som möjligt gäller generellt att ju lägre upplösning och ju lägre grafikinställningar du kör, desto större betydelse har processorn i en stationär gaming dator. För dig som vill spela på mycket höga grafikinställningar i hög upplösning, är processorn normalt inte lika viktig. I väldigt processorkrävande spel och i kombination med mycket kraftfulla grafikkort, kan dock processorn bli en så kallad flaskhals i en stationär gaming dator, trots väldigt höga grafikinställningar. Normalt sätt är det ingen större idé att lägga mer än 2 000 kr på en processor.

Grafikkort

Grafikkortet är utan tvekan den viktigaste komponenten i en stationär gaming dator för dig som har stora krav på den visuella upplevelsen. Ju högre upplösning och ju högre grafikinställningar du kör, desto mer överlåter du arbetet från processorn till grafikkortet. Det innebär att ju bättre grafikkort, desto högre upplösning och högre grafikinställningar kan du köra utan att spelet blir ospelbart (för låg FPS). För dig som önskar riktigt hög prestanda i din stationära gaming dator är det vanligtvis en bättre idé att köpa två halvdyra grafikkort, än en ett svindyrt.

Internminne

När det gäller internminne i en stationär gaming dator är oftast det bara storleken som har betydelse. Faktorer som högre frekvens osv. gör sällan någon större prestandaskillnad. I dagsläget räcker det med 8GB i en stationär gaming dator, men har du pengar är 16GB att rekommendera då det aldrig skadar med mer minne.

Moderkort

Moderkortet i en stationär gaming dator påverkar oftast inte prestandan i någon större grad. Valet av moderkort beror istället på faktorer som t.ex. formfaktor, chipset, funktioner och överklockningsmöjligheter. I en stationär gaming dator brukar man normalt använda ett moderkort med formfaktorn ATX, men ett Micro ATX funkar också om du använder ett mindre chassi.

Denna sida uppdaterades senast: 2015-07-18

Startsida