Komponenter i en stationär gaming dator - del 2

SSD

När det gäller SSD anser vi att en dator utan SSD inte är någon stationär gaming dator. Prestandan kan variera något mellan olika SSD, men alla är ändå betydligt snabbare än traditionella hårddiskar. En SSD bör användas till allt som drar nytta av snabba laddningstider, så en stor sådan är att rekommendera i en stationär gaming dator.

Hårddisk

En intern traditionell hårddisk kan vara en idé i en stationär gaming dator om du behöver stort lagringsutrymme för t.ex. bilder, film, musik och inte vill använda en extern hårddisk. Priset per gigabyte är nämligen betydligt lägre jämfört med SSD. I dagsläget finns det ingen anledning att köpa en hårddisk med en storlek mindre än 1TB.

Nätaggregat

Nätaggregatet i en stationär gaming dator påverkar inte prestandan, men däremot stabiliteten. Kraftfulla grafikkort kräver mycket ström, så det skadar inte att välja ett nätaggregat med hög effekt. Det första du ska kontrollera är att nätaggregat har tillräckligt med PCIe-anslutningar för ditt/dina grafikkort. Därefter är det bra om nätaggregat har hög effektivitet så att gaming datorn förbrukar mindre ström. Detta kontrollerar du genom att titta om det finns en 80 plus-certifiering (t.ex. 80+ Bronze). Slutligen är det alltid trevligt om nätaggregat är modulärt, dvs. har löstagbara kablar, men det är inte nödvändigt i en stationär gaming dator.

Chassi

På marknaden finns många chassin från många olika tillverkare som lämpar sig bra för stationära gaming datorer. Det finns egentligen inga riktlinjer, så långe du inte köper det billigaste kan du välja efter egen smak. Se till att chassit stöder moderkortets formfaktor och att det medföljer en eller flera fläktar, alternativt att det finns fläktplatser (helst för 120 mm-fläktar) så att du kan köpa till vid behov.

Kylning & ljudnivå

Ju kraftfullare stationär gaming dator du använder desto viktigare är det med bra och effektiva fläktar. Med ett stort chassi så finns det goda möjligheter att installera stora men lågvarviga och därmed tysta fläktar. Om du har ett bra moderkort kan du oftast justera hastigheten (och därmed ljudnivån) i BIOS. Den medföljande fläkten till processorn är oftast ingen större idé att använda. Byt ut den mot någon som får plats i chassit och som har fått bra kundomdömen. De flesta grafikkort har som tur är oftast redan bra kylning installerad (kontrollera dock detta innan köp), så den behöver du inte byta ut.

Denna sida uppdaterades senast: 2015-07-18

Startsida